Full service internetmarketing

Verslag Nieuwegein - 2 juli 2019

SUMMERSCHOOL A+O FONDS RIJK 2019 IN Nieuwegein

 

Dinsdag 2 juli
‘Jouw toekomst In de spotlight!’
 

Zonnige banieren en een rode loper bij de ingang van Theater De Kom in Nieuwegein verwelkomen de deelnemers aan de vijfde Summerschooldag van 2019. Voor het zesde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit workshop-event, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Dit jaar staan zes uitverkochte dagen op de agenda, verspreid over het land. Het thema en de locaties nodigen de deelnemers uit tot mooie ontmoetingen: met elkaar, met inspirerende trainers, en met de eigen talenten en mogelijkheden. 

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen. Waarbij directe, soms ook indringende vragen aan bod komen. ‘Waar liggen je ambities? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Doe je wat je écht leuk vindt? Of droom je van iets anders? Welke (vervolg)training kan helpen om je loopbaan en leven leuker te maken? Enzovoorts… Summerschool 2019 inspireert met als prikkelend thema: ‘Jouw toekomst in de spotlight’. Dat gebeurt in die ontspannen en losse, typische Summerschoolsfeer.

Soms moeten deelnemers zich nog echt loskoppelen van de drukke werksituatie, die bij binnenkomst nog in het hoofd kan rondzingen. Zoals Arjen Wingelaar, financieel economisch medewerker bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zijn afdeling is betrokken bij projecten in binnen- en buitenland, waarbij ook Nederlandse bedrijven een rol spelen, van de bouw van ziekenhuizen in Afrika tot de aanleg van infrastructuur in Bosnië. “Echt leuk werk, maar het is heel druk, omdat we nu te weinig mensen hebben.” Zijn eerste workshop is dan wel heel toepasselijk: ‘Van werkdruk naar werkplezier.’ Hij is enthousiast, zijn ervaringen zal hij delen met collega’s. “Ik heb er veel van geleerd.” Een Summerschool ambassadeur? “Ja, zo voelt het al wel.”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, spotlights, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de workshop-ruimtes: Summerschool is tot in de details doordacht. De dag begint met een ‘glamourvolle ontvangst’ als opmaat voor een inspirerende ervaring in theatrale entourage. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikale en informatieve warming-up, on stage in de Studiozaal. Met als onnavolgbare dagvoorzitters de dames van Pinkenbiest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig opgewarmd en gaan aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van in totaal zes aangeboden workshops. Het Summerschool-team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; altijd met een oprechte glimlach. Hun sprankelende outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer. 

Intensieve workshops

Ontdek en gebruik je talenten en competenties, Krachtkaart, Van werkdruk naar werkplezier, Communiceren met lef, Personal Branding en Netwerken. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk, bij FNV Overheid en CNV Overheid of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: “Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat erin zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?” Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Mooie ontmoetingen

De informele lunch valt goed in de smaak en de foyer en het zomerterras, met uitnodigende zitjes, inspireert tot spontane gesprekken en mooie ontmoetingen, met vanzelfsprekende wederzijdse openheid. Dát is ook een belangrijke meerwaarde van de Summerschool. In de coulissen weerklinken persoonlijke motivaties voor deelname aan de Summerschool. “Ik ben toe aan een andere uitdaging”, “Ik mis de passie in het werk”, “Ik zou meer willen durven”. Het voelt goed om een dag echt los te zijn van deadlines en meetings. Er is behoefte aan bezinning, ontdekking en ontmoeting.

Olga Zlotver (Inspectie van het Onderwijs) zag de aankondiging van Summerschool op het Rijksportaal. Het programma sprak haar aan en zij schreef zich in. “Het leek mij goed om eens op een andere manier naar mezelf te kijken en andere mensen te ontmoeten. Ik ging er blanco in, maar al na de eerste workshop - Communiceren met lef - was ik positief verrast. Summerschool is voor mij een fijne ervaring.”

Boeiende dag

Het middagprogramma, na de lunch, biedt nog twee workshops. Daarna krijgt de enerverende Summerschool een passende muzikale finale: de wrap-up on stage. De dames van Pinkenbiest geven op eigen wijze feedback op de workshops en op de inbreng van de deelnemers. De opgepikte quotes zijn leerzaam, praktisch en soms ook goed voor een brede (glim)lach. Als toegift is er een borrel op het zomers terras van het theatercafé. Hier vindt ook de trekking plaats van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares Ilja Asselman (Justitie & Veiligheid, inspectie) was blij met de twee tickets voor een voorstelling in Theater De Kom. “Fantastisch!” Over haar Summerschool-ervaring zegt zij: “Als geheel een heel inspirerende dag, goed opgezet ook. De workshop Krachtkaart laat ik nog even indalen, misschien dat ik daar iets meer van wil.”

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De deelnemers van de vijfde sessie van Summerschool 2019 waardeerden het programma met een 8,1. Met complimenten voor de prachtige locatie en strakke organisatie.