Full service internetmarketing

Verslag Tilburg - 25 juni 2019

SUMMERSCHOOL A+O FONDS RIJK 2019 IN Tilburg

 

Dinsdag 25 juni
‘Jouw toekomst In de spotlight!’
 

Zonnige banieren bij de ingang van Theaters Tilburg verwelkomen de deelnemers aan de derde Summerschooldag van 2019. Voor het zesde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit inspirerende workshop-event, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Dit jaar staan zes dagen op de agenda, verspreid over het land. Het thema en de locaties nodigen de deelnemers uit tot mooie ontmoetingen: met elkaar, met inspirerende trainers en met de eigen talenten en mogelijkheden. En het is de warmste 25 juni ooit gemeten: Summerschool-waardig.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen. Waarbij directe, soms ook indringende vragen aan bod komen. ‘Waar liggen je ambities? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Doe je wat je echt leuk vindt? Of droom je van iets anders? Welke (vervolg)training kan helpen om je loopbaan en leven leuker te maken?’ Enzovoorts…
Summerschool 2019 inspireert met als prikkelend thema: ‘Jouw toekomst in de spotlight’. Dat gebeurt in die ontspannen en losse, typische Summerschoolsfeer. Jack Geldtmeijer (beleidsadviseur Douane/Belastingdienst) verwacht via Summerschool: “Mijn mindset een boost te geven. Ik heb leuk werk, maar doe dat al jaren. Ik zoek een nieuwe uitdaging, iets heel anders misschien. Maar ik vind het lastig om te bepalen wat ik nu echt leuk vind, wat me nu echt past. Wat kun je er zelf aan doen, om een goede richting in te vinden?”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, spotlights, parasols, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de workshop-locaties: Summerschool is tot in de details doordacht. De dag begint met een ‘glamourvolle ontvangst’ als opmaat voor een unieke ervaring in een theatrale entourage. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikaal-informatieve warming-up, on stage in de Studiozaal. Met als onnavolgbare dagvoorzitters de dames van Pinkenbiest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig opgewarmd en gaan aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van de in totaal zes aangeboden workshops. Het Summerschool-team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; altijd met een oprechte glimlach. 

Intensieve workshops

Ontdek en gebruik je talenten en competenties, Krachtkaart, Van werkdruk naar werkplezier, Communiceren met lef, Personal Branding en Netwerken. De titels van de workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een (meer) duidelijk toekomstbeeld, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk, bij FNV Overheid en CNV Overheid of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: “Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?” Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Mooie ontmoetingen

Het informele lunchbuffet valt goed in de smaak; de foyer, met uitnodigende zitjes, inspireert tot spontane gesprekken en mooie ontmoetingen. En dát is ook een belangrijke meerwaarde van de Summerschool. In de coulissen klinken persoonlijke motivaties voor deelname aan de Summerschool. “Ik ben toe aan een andere uitdaging”, “Ik mis de passie in mijn werk”, “Ik wil eerder voor mezelf durven kiezen, beter voor mezelf opkomen.” Deelnemers vinden het ook prettig om een dag echt los te zijn van deadlines en meetings. Er is behoefte aan bezinning, ontdekking en ontmoeting. 

Boeiende dag

Het middagprogramma na de lunch, biedt nog twee workshops. Daarna krijgt deze Summerschool-dag een passende muzikale finale: de wrap-up on-stage. De dames van Pinkenbiest geven op eigen wijze feedback op de workshops en op de inbreng van de deelnemers. De opgepikte quotes zijn leerzaam, praktisch en soms ook goed voor een brede glimlach. Als toegift is er een borrel inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares, Chantal de Jong-Marsman (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Den Haag) krijgt twee tickets voor een mooie voorstelling, later dit jaar in Theaters Tilburg. Het Summerschool-programma vond zij prettig divers: “De workshop Communiceren met lef was verrassend, je kunt het ook meteen toepassen.”

Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De deelnemers van deze sessie van Summerschool 2019 waardeerden het programma met een 8,2. Met complimenten voor de prachtige locatie en strakke organisatie. Ook de outfits van het team droegen bij aan het Summerschool-gevoel, aldus enthousiaste deelnemers. Voor Mart Lavrijsen, werkzaam bij Rijkswaterstaat, was het een geslaagde dag. “Goed georganiseerd en een mooi workshopaanbod. Netwerken en Personal Branding; daar wil ik wel een volledige training van volgen. Trouwens ook van mijn laatste workshop, Van werkdruk naar werkplezier.” Ook Willem van Kooten (SCC ICT/ Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) voelt zich geïnspireerd door het Summerschool-programma. “De energie in de presentaties was groot. Het is veel meer dan alleen uitleg wat de opleidingen precies in houden. Ik heb veel zin om de Krachtkaart en Communiceren met Lef te gaan doen. En ik zie ook een aantal stappen om plezier in mijn werk te behouden, door het op een andere manier in te regelen.”