Full service internetmarketing

Verslag Tilburg - 27 juni 2019

SUMMERSCHOOL A+O FONDS RIJK 2019 IN Tilburg

 

Dinsdag 27 juni
‘Jouw toekomst In de spotlight!’
 

Zonnige banieren bij de ingang van Theaters Tilburg verwelkomen de deelnemers aan de vierde Summerschooldag van 2019. Voor het zesde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit workshop-event, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Dit jaar staan zes uitverkochte dagen op de agenda, verspreid over het land. Het thema en de locaties nodigen de deelnemers uit tot mooie ontmoetingen: met elkaar, met inspirerende trainers, en met de eigen talenten en mogelijkheden. 

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen. Waarbij directe, soms ook indringende vragen aan bod komen. ‘Waar liggen je ambities? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Doe je wat je écht leuk vindt? Of droom je van iets anders? Welke (vervolg)training kan helpen om je loopbaan en leven leuker te maken? Enzovoorts… Summerschool 2019 inspireert met als prikkelend thema: ‘Jouw toekomst in de spotlight’. Dat gebeurt in die ontspannen en losse, typische Summerschoolsfeer. Dat werkt al tijdens de inloop, waarbij een ontmoeting bij de vroege koffietafel verrassend kan uitpakken. Twee deelnemers, de één werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf, de ander bij Rijkswaterstaat, raken in gesprek. De één vertelt dat zij na een lastige periode weer op de weg terug is. “Maar”, zegt zij, “ik weet niet of de resultaatgerichtheid in mijn organisatie, die werkdruk, nog wel bij mij past. Het is een zoektocht. De workshops van vandaag kunnen mij helpen, denk ik.” De gesprekspartner blijkt juist op zoek naar: “Een andere uitdaging, een werkomgeving waar mijn resultaatgerichte instelling beter uitkomt.” Er ontstaat een link en er is reden genoeg om verder te praten.

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, spotlights, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de workshop-ruimtes: Summerschool is tot in de details doordacht. De dag begint met een ‘glamourvolle ontvangst’ als opmaat voor een inspirerende ervaring in theatrale entourage. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikale en informatieve warming-up, on stage in de Studiozaal. Met als onnavolgbare dagvoorzitters de dames van Pinkenbiest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig opgewarmd en gaan aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van in totaal zes aangeboden workshops. Het Summerschool-team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; altijd met een oprechte glimlach. Hun sprankelende outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer. 

Intensieve workshops

Ontdek en gebruik je talenten en competenties, Krachtkaart, Van werkdruk naar werkplezier, Communiceren met lef, Personal Branding en Netwerken. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk, bij FNV Overheid en CNV Overheid of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: “Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?” Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Mooie ontmoetingen

De informele lunch valt goed in de smaak en de foyer, met uitnodigende zitjes, inspireert tot spontane gesprekken en mooie ontmoetingen, met een vanzelfsprekende wederzijdse openheid. Dát is ook een belangrijke meerwaarde van de Summerschool. In de coulissen weerklinken persoonlijke motivaties voor deelname aan de Summerschool. “Ik ben toe aan een andere uitdaging”, “Ik mis de passie in het werk”, “Ik zou meer willen durven”. Het is zinnig om een dag echt los te zijn van deadlines en meetings. Er is behoefte aan bezinning, ontdekking en ontmoeting.

Claudia Lambermont, werkzaam bij Rijkswaterstaat, heeft tijdens de eerste workshop al een mooie ontmoeting. “Ik heb de behoefte om naast mijn functie - echt leuk werk: risicomonitoring - ook nog iets anders te doen, om de blik te verbreden. Bij de workshop netwerken was een tip om te buurten bij andere teams, andere afdelingen in je organisatie. Toevallig zat er ook een voor mij onbekende collega van Rijkswaterstaat bij die workshop, en dat klikte. Dus daar ga ik inderdaad buurten. De dag is nu al geslaagd.”

Boeiende dag

Het middagprogramma, na de lunch, biedt nog twee workshops. Daarna krijgt de enerverende Summerschool een passende muzikale finale: de wrap-up on stage. De dames van Pinkenbiest geven op eigen wijze feedback op de workshops en op de inbreng van de deelnemers. De opgepikte quotes zijn leerzaam, praktisch en soms ook goed voor een brede (glim)lach. Als toegift is er een borrel in de foyer inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnaar Hans de Wit (Rijkswaterstaat, adviseur energie) ontving twee tickets voor een mooie voorstelling in Theaters Tilburg. Wat is zijn Summerschool-ervaring na deze dag? “Dit helpt mij om stappen te durven zetten, eerder uit mijn comfortzone te komen. En om me bewuster te zijn van mijn competenties en mijn kracht. Daar was ik nooit zo mee bezig, je hebt immers je diploma’s en je cv. Maar nu moet je bij functioneringsgesprekken en sollicitaties overtuigend kunnen vertellen wat je competenties zijn. Dit programma werkt wel voor mij; ik ben bij de tweede workshop al meer vooraan gaan zitten.”

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De deelnemers van de vierde sessie van Summerschool 2019 waardeerden het programma met een 8,4. Met complimenten voor de prachtige locatie en strakke organisatie. Ook de outfits van het team droegen bij aan het Summerschool-gevoel, aldus enthousiaste deelnemers. “Toen ik jullie vanmorgen bij binnenkomst zag, werd ik meteen vrolijk. De toon was gezet! Dank voor deze boeiende dag!”