Full service internetmarketing

Verslag Zwolle - 11 juni 2019

SUMMERSCHOOL A+O FONDS RIJK 2019 IN ZWOLLE

 

Dinsdag 11 juni
‘Jouw toekomst In de spotlight!’
 

Zonnige banieren bij de ingang van het theater De Spiegel in Zwolle verwelkomen de deelnemers aan deze eerste Summerschooldag van 2019. Voor het zesde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit workshop-event, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Dit jaar staan zes uitverkochte dagen op de agenda, verspreid over het land. Het thema en de locaties nodigen de deelnemers uit tot mooie ontmoetingen: met elkaar, met inspirerende trainers, en met de eigen talenten en mogelijkheden.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen. Waarbij directe, soms ook indringende vragen aan bod komen. ‘Waar liggen je ambities? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Doe je wel wat je echt leuk vindt? Of droom je van iets anders? Welke (vervolg)training kan helpen om je leven en loopbaan leuker te maken? Enzovoorts… Summerschool 2019 inspireert met als prikkelend thema: ‘Jouw toekomst In de spotlight!’. Dat gebeurt in die ontspannen en losse, typische Summerschoolsfeer.
Zo ervaart ook Valentijn Wibaut, software-ontwikkelaar bij BZK in Den Haag. Zijn motivatie voor de Summerschool is vrij breed. “Ik heb leuk werk en fijne collega’s; maar ik kan me voorstellen dat ik in de toekomst nog een volgende stap zet. Ik heb geen haast, ik ben hier voor oriëntatie, inspiratie.” En dat vond hij: “De workshop Personal Branding is voor mij wel een eyeopener. En de les van de workshop Communiceren met Lef neem ik morgen meteen mee naar het werk. Ook bij een serieuze boodschap kan wat meer humor soms geen kwaad.”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, spotlights, parasols, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de individuele workshop-ruimtes: Summerschool is tot in de details doordacht. De dag begint met een ‘glamourvolle ontvangst’ als opmaat voor een inspirerende ervaring in theatrale sferen. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikaal-informatieve warming-up, live on stage in de grote zaal. Met als onnavolgbare dagvoorzitters het duo Pinkenbiest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig opgewarmd en gaan leer- en nieuwsgierig aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van de in totaal zes workshops. Het Summerschool-team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; altijd met een oprechte glimlach. Hun sprankelende outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer.

Intensieve workshops

Ontdek en gebruik je talenten en competenties, Krachtkaart, Van werkdruk naar werkplezier, Communiceren met lef, Personal Branding en Netwerken. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk, bij FNV Overheid en CNV Overheid of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: ‘Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?’ Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Mooie ontmoetingen

De informele lunch na de eerste workshop, versterkt de andere meerwaarde van de Summerschool: spontane gesprekken en ontmoetingen. In de coulissen weerklinken persoonlijke motivaties voor deelname aan de Summerschool. “Ik ben toe aan een andere uitdaging”, “Ik mis de passie in het werk”, “Ik zou meer willen durven”. Het is zinnig om een dag echt los te zijn van deadlines en meetings. Er is behoefte aan bezinning, ontdekking en ontmoeting. Deze Summerschool-dag in Zwolle kan voor Paula niet stuk. Zij is (nog) werkzaam bij Buitenlandse Zaken en kan bogen op een lange loopbaan buiten Nederland, vertelt zij: “Ik werkte op de ambassade in New Delhi, woonde jaren in India. Een mooie tijd. Maar onze dienst gaat terug naar Nederland. En ik was eigenlijk ook wel toe aan een andere uitdaging. De Summerschool leek me wel nuttig: sfeer proeven, netwerken. En dat is gelukt, meer dan dat!, zegt zij glunderend. “Ik heb al een lead voor een interessante vacature.”

Boeiende dag

Na de lunch zijn er nog twee workshops. De enerverende Summerschool vol ontdekkingen krijgt een passende muzikale finale - wrap-up - on stage. Met als toegift de borrel inclusief trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares, Nellie van der Kooi, (Rijkswaterstaat Leeuwarden) ontving twee tickets voor een mooie voorstelling in theater De Spiegel. Maar ook het Summerschool-programma vond zij boeiend: “Ik heb genoten. De workshop Communiceren met lef is een echte aanrader!”

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De deelnemers van de eerste sessie van Summerschool 2019 waardeerden het programma met 8,1. Met complimenten voor de prachtige locatie en strakke organisatie. Ook de outfits van het team droegen bij aan het Summerschool gevoel, aldus enthousiaste deelnemers. “Toen ik jullie vanmorgen bij binnenkomst zag, werd ik meteen vrolijk. De toon was gezet! Dank voor deze boeiende dag!”