Full service internetmarketing

Verslag Zwolle - 13 juni 2019

SUMMERSCHOOL A+O FONDS RIJK 2019 IN ZWOLLE

 

Donderdag 13 juni
‘Jouw toekomst In de spotlight!’
 

Zonnige banieren bij de ingang van theater De Spiegel in Zwolle verwelkomen de deelnemers aan de tweede Summerschooldag van 2019. Voor het zesde jaar op rij organiseert het A+O fonds Rijk dit workshop-event, een initiatief van de vakbonden binnen de rijksoverheid. Dit jaar staan zes uitverkochte dagen op de agenda, verspreid over het land. Het thema en de locaties nodigen de deelnemers uit tot mooie ontmoetingen: met elkaar, met inspirerende trainers, en met de eigen talenten en mogelijkheden. Het dynamische programma was met ruim 130 deelnemers ‘uitverkocht’.

Persoonlijke ontwikkeling

Summerschool biedt rijksambtenaren een dag vol inspiratie rondom persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen. Waarbij directe, soms ook indringende vragen aan bod komen. ‘Waar liggen je ambities? Wil jij graag zelf de koers bepalen? Doe je wat je echt leuk vindt? Of droom je van iets anders? Welke (vervolg)training kan helpen om je leven en loopbaan leuker te maken? Enzovoorts… Summerschool 2019 inspireert met als prikkelend thema: ‘Jouw toekomst in de spotlight’. Dat gebeurt in die ontspannen en losse, typische Summerschoolsfeer. Dat is ook de ervaring van Maikel Bugter, werkzaam bij DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen). Hij is betrokken bij een pilot rond de opvang en zorg voor penitentiaire cliënten die extra aandacht vragen. “Het werkt goed, maar het geeft ook meer werkdruk voor het team en de collega’s. De workshop Van Werkdruk naar Werkplezier was mijn trigger om mee te doen aan de Summerschool. Ik ben hier ook voor mijn collega’s, want ik deel mijn ervaringen natuurlijk.”

Ontvangst in stijl

Ligstoelen, parasols, spotlights, vrolijke strandballen en een kleurrijke routing naar de workshop-ruimtes: Summerschool is tot in de details doordacht. De dag begint met een ‘glamourvolle ontvangst’ als opmaat voor een inspirerende ervaring in theatrale entourage. Na registratie en de uitreiking van het informatieboekje start het programma met een muzikaal-informatieve warming-up, live on stage in de grote zaal. Met als onnavolgbare dagvoorzitters de dames van Pinkenbiest. Rond 10.30 uur zijn de Summerschoolgangers prettig opgewarmd en gaan aan de slag met de eerste workshop. Op basis van voorinschrijving volgt elke deelnemer een persoonlijk programma met drie van in totaal zes aangeboden workshops. Het Summerschool-team leidt alles in goede banen en staat klaar voor vragen, tips en advies; altijd met een oprechte glimlach. Hun sprankelende outfit draagt bij aan de zonnige en open sfeer.

Intensieve workshops

Ontdek en gebruik je talenten en competenties, Krachtkaart, Van werkdruk naar werkplezier, Communiceren met lef, Personal Branding en Netwerken. De titels van de zes workshops maken duidelijk waar het over gaat tijdens de Summerschool. Ze sluiten aan op de onderliggende doelen: werken aan persoonlijke ontwikkeling, creëren van een duidelijke mindset, informatie aanreiken over trainingen en programma’s, en waar die te vinden zijn (bij het A+O fonds Rijk, bij FNV Overheid en CNV Overheid of via de mobiliteitsorganisaties bij het Rijk). Vertaald naar de individuele deelnemer gaat het om vragen als: ‘Wat prikkelt me? Waar zit mijn kracht? Waar word ik echt blij van? Haal ik er alles uit wat er in zit? Waar wil ik heen? Wat zijn mijn doelen? Wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik ermee verder? Wie ben ik, als ‘merk’? Hoe ziet de ander mij?’ Dat leidt voor diverse deelnemers tot intensieve momenten en nieuwe inzichten; met dank aan de energieke inzet van de trainers.

Mooie ontmoetingen

Evert Cofino, werkzaam bij Rijkswaterstaat, is net in dienst als rijksambtenaar. Wat brengt hem bij de Summerschool? “Mijn leidinggevende attendeerde mij op de Summerschool. Ik heb op gevoel drie workshops gekozen. De workshop over Werkdruk en Werkplezier vond ik erg leerzaam, want in mijn functie krijg ik zeker mee te maken met flinke werkdruk.”

De informele lunch valt goed in de smaak en de foyer, met uitnodigende zitjes, inspireert tot spontane gesprekken en mooie ontmoetingen. En dát is ook een belangrijke meerwaarde van de Summerschool. In de coulissen weerklinken persoonlijke motivaties voor deelname aan de Summerschool. “Ik ben toe aan een andere uitdaging”, “Ik mis de passie in het werk”, “Ik zou meer willen durven”. Het is zinnig om een dag echt los te zijn van deadlines en meetings. Er is behoefte aan bezinning, ontdekking en ontmoeting.

Yvonne van Essen (Den Haag, DJI, afdeling HRM/P&O) vindt het een sterk punt dat de Summerschool Rijksbreed is opgezet. “Dat aspect vind ik prettig. Hier ontmoet je mensen van andere diensten, andere locaties; je hoort bij de workshops wat hen bezighoudt, waar mensen op hun werkplek tegen aanlopen. Dat is voor ons soms, uit HRM-oogpunt, zinvolle informatie waar wij iets mee kunnen.”

Boeiende dag

Het middagprogramma, na de lunch, biedt nog twee workshops. Daarna krijgt de enerverende Summerschool een passende muzikale finale – de wrap-up on stage. De dames van Pinkenbiest geven op eigen wijze feedback op de workshops en op de inbreng van de deelnemers. De opgepikte quotes zijn leerzaam, praktisch en soms ook goed voor een brede glimlach. Als toegift is er een borrel inclusief de trekking van het winnende evaluatieformulier. De gelukkige prijswinnares, Danny Vosmer, (DJI Den Haag) ontving twee tickets voor een mooie voorstelling in theater De Spiegel. En het Summerschool programma vond zij: “Heel leerzaam, met name Personal Branding en Netwerken.”

De Summerschool voorziet in een (latente) behoefte aan inspiratie en reflectie over werk, privé, loopbaan, verandering en toekomst. De ruim 130 deelnemers van de tweede sessie van Summerschool 2019 waardeerden het programma met een 8,1. Met complimenten voor de prachtige locatie en strakke organisatie. Ook de outfits van het team droegen bij aan het Summerschool gevoel, aldus enthousiaste deelnemers. “Toen ik jullie vanmorgen bij binnenkomst zag, werd ik meteen vrolijk. De toon was gezet! Dank voor deze boeiende dag!”